Gezocht: Patiënten met langdurige klachten na hersenschudding voor onderzoek

5 aug

Angst onder ogen zien: een nieuwe behandeling om aanhoudende klachten na een hersenschudding te doorbreken.

De afdeling Neuropsychologie & Psychofarmacologie van de Universiteit Maastricht start met enkele deelnemers een onderzoek naar de effecten van een nieuwe, intensieve gedragstherapie (CGT) op basis van exposuretherapie bij mensen die langdurige klachten ervaren na een hersenschudding.

Wat is de opzet?

Het hele onderzoek duurt maximaal 17 weken en alle deelnemers krijgen de therapie. Tijdens het onderzoek zullen de deelnemers tijdensde therapiesessies begeleid worden door therapeuten van de Universiteit Maastricht die exposuretherapie in een intensieve vorm geven. Bij exposuretherapie wordt samen met u kritisch gekeken naar uw verwachtingen over de gevolgen van het belasten van uw hersenen (bijv. lezen, tv kijken, computergebruik). De interventie duurt 5 weken met 17 sessies. Het merendeel van de sessies (12) vindt plaats in een intensieve vorm gedurende een week, daarvoor is verblijf op de campus nodig. Daarnaast zullen deelnemers dagelijks en soms wekelijks gevraagd worden om via een app enkele vragen te beantwoorden, dit duurt ongeveer 5 minuten per keer. Tijdens het onderzoek wordt u ook op 6 verschillende tijdstippen gevraagd om online vragenlijsten in te vullen. Het invullen van deze vragenlijsten duurt tussen de 30 minuten en 1 uur.

De Universiteit Maastricht zoekt mensen die:

  • Tussen 6 en 18 maanden geleden de diagnose hersenschudding hebben gekregen
  • Tussen 18 en 65 jaar oud zijn
  • Minstens 3 symptomen ervaren van de hersenschudding (zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, overgevoeligheid voor geluid of licht, slaapproblemen, emotionele problemen zoals irritatie of verdriet, geheugenproblemen, concentratieproblemen of visuele problemen) in vergelijking met de situatie voor het ongeval
  • Deze symptomen hinderen het dagelijks leven en maatschappelijke participatie (zoals terugkeer naar werk)
  • Toegang hebben tot een mobiel apparaat en een computer met internet en e-mail
  • Vloeiend Nederlands spreken
  • Beschikbaar zijn voor therapiesessies in Maastricht (aan de Universiteit) en beschikbaar voor een week verblijf in het hotel op de campus (gratis)
  • Geen voorgeschiedenis van hersenletsel of verworven neurologische aandoening(en) (bijv. beroerte, enz.) of psychiatrische aandoening(en) waarvoor behandeling nodig was
  • Geen exposuretherapie (zoals EMDR of Cognitive FX) hebben gekregen voor de gevolgen van de hersenschudding

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek of heeft u een vraag Neem gerust contact op met: Skye King (s.king@maastrichtuniversity.nl) en Sven Stapert (s.stapert@maastrichtuniversity.nl).

Uitvoerend onderzoeker: Skye King. Begeleidingsteam: prof.dr. Caroline Van Heugten, dr. Sven Stapert, prof.dr. Marleen Rijkeboer, prof.dr. Jouke van der Naalt.

https://www.hersenletsellimburg.nl/wetenschappelijk-onderzoek/projecten