Nieuwe manier om hersenschudding te meten?

2 dec

Een recente wetenschappelijke studie geeft nieuw licht op het diagnosticeren van een hersenschudding; door het gebruik van een MEG scan in combinatie met een machine die algoritmes kan analyseren.

Op dit moment vragen artsen naar symptomen van patiënten, waarna de diagnose hersenschudding wel of niet wordt vastgesteld. Wat lastig is voor artsen, omdat ze nu op de klachten van patiënten af moeten gaan.

Uit vorige studies blijkt (op scans te zien) dat bij een hersenschudding veranderingen optreden in de communicatie tussen verschillende delen van het brein. Alleen werden bij deze studies gekeken naar de gemiddelde verschillen bij groepen patiënten.

In dit recente onderzoek werd gekeken of er bij individuele patiënten een hersenschudding gemeten kan worden, waarbij eerst een MEG scan gemaakt werd. Deze scan werd vervolgens geanalyseerd door een machine met behulp van algoritmes. Door deze combinatie konden de wetenschappers bij 88% van de gevallen accuraat beoordelen of er sprake was van een hersenschudding.

Toekomstig onderzoek zal nodig zijn om de specifieke neurologische veranderingen in het brein bij hersenschuddingen beter te gaan begrijpen.

Lees hier de Engelse originele tekst van www.journals.plos.org

schermafbeelding-2016-12-02-om-11-45-29