Richtlijnen
Er zijn een aantal richtlijnen van toepassing bij een hersenschudding. Richtlijnen zijn vakinhoudelijke aanbevelingen voor optimale zorg. Deze zijn wetenschappelijk onderbouwd en landelijk geldend en bieden artsen en andere zorgverleners ondersteuning bij de klinische besluitvorming.
- NHG-Standaard Hoofdtrauma. De NHG-Standaard Hoofdtrauma geeft richtlijnen voor de huisarts voor de diagnostiek en behandeling van een hoofdtrauma bij kinderen en volwassenen in het acute stadium
- Richtlijn Licht traumatisch hoofd/hersenletsel. Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met licht traumatisch hoofd/hersenletsel.
- Richtlijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en arbeidsparticipatie. Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij het re-integratieproces van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.
Zorgstandaard
Een hersenschudding valt onder licht traumatisch hersenletsel (ook wel hoofdletsel genoemd). Wat mag iemand redelijkerwijs als zorg verwachten in Nederland bij licht traumatisch hersenletsel? De Hersenstichting ontwikkelde hiervoor de Zorgstandaard. Hieronder vind je de zorgstandaarden:
- Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel
- Gebruikersversie Zorgstandaard Kinderen & Jongeren
- Gebruikersversie Zorgstandaard Volwassenen
Sport
- Rugby Nederland Sportmedisch protocol
- Consensus on Concussion in Sport 2017
- CRT5, de Concussion Recognition Tool, om te bepalen of iemand een hersenschudding heeft opgelopen voor ouders en sportcoaches.
- SCAT 5, SCAT staat voor Sport Concussion Assesment Tool.
- ChildSCAT 3 speciaal voor kinderen.
- ‘Return to school’ strategie (scroll in deze link naar beneden)
- ‘Return to play’ strategie (scroll in deze link naar beneden)